Kanapka z bekonem i łososiem w pięć minut

Prosto, konkretnie i można ją jeść codziennie – ta kanapka to miks wszystkiego, co lubię w śniadaniu najbardziej, a do tego gotowa jest w 5 minut. Delikatna ricotta, chrupiący bekon, aromatyczny łosoś i ten niezawodny "bagel everything" jako posypka.


Składniki:

  • 2 łyżki ricotty lub serka Philadelphia

  • kilka plasterków ogórka

  • kilka plastrów czerwonej cebuli

  • 1 łyżeczka kaparów

  • 2 plasterki bekonu (upieczone na chrupko)

  • kilka plastrów wędzonego dzikiego łososia

  • posiekany szczypiorek i koperek

  • sok z cytryny do skropienia

  • szczypta lekkiego chilli w proszku (np. japońskiego)

Posypka Bagel Everything:

  • 4 łyżeczki białego sezamu

  • 2 łyżeczki czarnego sezamu (lub dodatkowy biały sezam)

  • 2 łyżeczki maku

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku w granulkach

  • 2 łyżeczki suszonej cebuli w granulkach

  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej, np. Maldon

 

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj sezam, mak, suszony czosnek i cebulę oraz sól morską. Odstaw.

  2. Na kromce pieczywa rozsmaruj ricottę. Ułóż kilka plasterków ogórka, czerwonej cebuli i kapary. Dodaj chrupiący bekon, wędzonego łososia, a na wierzchu posyp szczypiorem i koperkiem.

  3. Skrop kanapkę sokiem z cytryny i posyp przygotowaną mieszanką Bagel Everything.

  4. Na koniec dodaj sadzone jajko na wierzch kanapki i posyp je lekką szczyptą chilli w proszku.


Previous
Previous

Ciasto na maślance z borówkami

Next
Next

Kremowa pasta z chorizo i pomidorkami