Kanapka z bekonem i łososiem w pięć minut
Prosto, konkretnie i można ją jeść codziennie – ta kanapka to miks wszystkiego, co lubię w śniadaniu najbardziej, a do tego gotowa jest w 5 minut. Delikatna ricotta, chrupiący bekon, aromatyczny łosoś i ten niezawodny "bagel everything" jako posypka.
Składniki:
2 łyżki ricotty lub serka Philadelphia
kilka plasterków ogórka
kilka plastrów czerwonej cebuli
1 łyżeczka kaparów
2 plasterki bekonu (upieczone na chrupko)
kilka plastrów wędzonego dzikiego łososia
posiekany szczypiorek i koperek
sok z cytryny do skropienia
szczypta lekkiego chilli w proszku (np. japońskiego)
Posypka Bagel Everything:
4 łyżeczki białego sezamu
2 łyżeczki czarnego sezamu (lub dodatkowy biały sezam)
2 łyżeczki maku
2 łyżeczki suszonego czosnku w granulkach
2 łyżeczki suszonej cebuli w granulkach
1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej, np. Maldon
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj sezam, mak, suszony czosnek i cebulę oraz sól morską. Odstaw.
Na kromce pieczywa rozsmaruj ricottę. Ułóż kilka plasterków ogórka, czerwonej cebuli i kapary. Dodaj chrupiący bekon, wędzonego łososia, a na wierzchu posyp szczypiorem i koperkiem.
Skrop kanapkę sokiem z cytryny i posyp przygotowaną mieszanką Bagel Everything.
Na koniec dodaj sadzone jajko na wierzch kanapki i posyp je lekką szczyptą chilli w proszku.