Ceviche verde (aka Aguachile Verde)
Wspomnienie letnich dni, zapach morza w powietrzu. Danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale kusi kolorem i świeżością! Podobno są na świecie ludzie, którzy nigdy nie jedli ceviche, zmieńmy to zatem razem.
Składniki:
Na ceviche:
300 g świeżego red snappera (lub innej białej ryby)
sok z 2 limonek
sól do smaku
pieprz do smaku
1 czerwona cebula (pokrojona w pióra)
1-2 świeże chilli (dostosuj do preferowanej ostrości)
świeża kolendra (do dekoracji)
Na zielony sos:
łodygi kolendry
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli czerwonej
1 kawałek selera naciowego (lub upieczony batat)
dużo soku z limonki (z około 2-3 limonek)
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki bulionu rybnego (opcjonalnie)
lód (do schłodzenia)
Do dekoracji:
palona kukurydza (cancha)
drobno posiekane chilli (opcjonalnie)
starta skórka z limonki
dodatkowy sok z limonki
kilka kropli oliwy
Sposób przygotowania:
Dokładnie wyfiletuj red snappera, usuwając ości i skórę.
Pokrój rybę na kawałki, umieść w misce, skrop sokiem z limonki, posól i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.
Włóż do blendera łodygi kolendry, czosnek, czerwoną cebulę, selera naciowego (lub upieczonego batata), świeże chilli, sok z limonki, sól, pieprz oraz lód.
Blenduj na gładką masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Jeśli używasz bulionu rybnego, dodaj go w trakcie blendowania.
Po godzinie marynowania wyjmij rybę z lodówki. Wymieszaj ją z przygotowanym zielonym sosem oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulą i drobno posiekanym chilli. Dopraw według uznania.
Na talerzu ułóż ceviche, na wierzchu dodaj paloną kukurydzę, siekaną kolendrę, dodatkowe chilli, startą skórkę z limonki i kilka kropli oliwy. Możesz również skropić dodatkowym sokiem z limonki.