Ceviche verde (aka Aguachile Verde)

Wspomnienie letnich dni, zapach morza w powietrzu. Danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale kusi kolorem i świeżością! Podobno są na świecie ludzie, którzy nigdy nie jedli ceviche, zmieńmy to zatem razem.


Składniki:

Na ceviche:

  • 300 g świeżego red snappera (lub innej białej ryby)

  • sok z 2 limonek

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • 1 czerwona cebula (pokrojona w pióra)

  • 1-2 świeże chilli (dostosuj do preferowanej ostrości)

  • świeża kolendra (do dekoracji)

Na zielony sos:

  • łodygi kolendry

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 cebuli czerwonej

  • 1 kawałek selera naciowego (lub upieczony batat)

  • dużo soku z limonki (z około 2-3 limonek)

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/2 szklanki bulionu rybnego (opcjonalnie)

  • lód (do schłodzenia)

Do dekoracji:

  • palona kukurydza (cancha)

  • drobno posiekane chilli (opcjonalnie)

  • starta skórka z limonki

  • dodatkowy sok z limonki

  • kilka kropli oliwy

 

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyfiletuj red snappera, usuwając ości i skórę.

  2. Pokrój rybę na kawałki, umieść w misce, skrop sokiem z limonki, posól i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.

  3. Włóż do blendera łodygi kolendry, czosnek, czerwoną cebulę, selera naciowego (lub upieczonego batata), świeże chilli, sok z limonki, sól, pieprz oraz lód.

  4. Blenduj na gładką masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Jeśli używasz bulionu rybnego, dodaj go w trakcie blendowania.

  5. Po godzinie marynowania wyjmij rybę z lodówki. Wymieszaj ją z przygotowanym zielonym sosem oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulą i drobno posiekanym chilli. Dopraw według uznania.

  6. Na talerzu ułóż ceviche, na wierzchu dodaj paloną kukurydzę, siekaną kolendrę, dodatkowe chilli, startą skórkę z limonki i kilka kropli oliwy. Możesz również skropić dodatkowym sokiem z limonki.

Previous
Previous

Sernik pomarańczowy

Next
Next

Wegetariańskie ragu z boczniaków