Chamski tost z boczniakami
Pardon my French, ale majonez, ser, boczniaki, ketchup i cebula razem brzmią naprawdę chamsko. To jeden z przepisów, który przygotowałem na swój pierwszy pop-up w restauracji Baken w Warszawie.
Składniki:
Chleb na zakwasie (4 kromki)
4 łyżki majonezu z musztardą dijon
200 g sera gouda, pokrojonego w plastry
200 g boczniaków, pokrojonych
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kalabryjskiego chilli
1 łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżego)
2-3 łyżki chrupiącej prażonej cebuli
Sos do tostów:
3 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu BBQ
1 łyżka ostrej salsy
2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj pokrojone boczniaki i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
Dodaj sos sojowy, kalabryjskie chilli oraz majeranek. Mieszaj przez kolejne 2-3 minuty, aż boczniaki będą dobrze pokryte przyprawami. Odstaw na bok.
W małej misce wymieszaj ketchup, sos BBQ, ostrą salsę i majonez. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne.
Na jednej kromce chleba na zakwasie rozsmaruj 1 łyżkę majonezu z musztardą dijon. Nałóż plasterki sera gouda, a następnie smażone boczniaki. Posyp chrupiącą prażoną cebulą. Przykryj drugą kromką chleba.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oleju. Smaż tosty na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące, a ser się roztopi. Przekrój na pół, podawaj z sosem.