Chamski tost z boczniakami

Pardon my French, ale majonez, ser, boczniaki, ketchup i cebula razem brzmią naprawdę chamsko. To jeden z przepisów, który przygotowałem na swój pierwszy pop-up w restauracji Baken w Warszawie.


Składniki:

  • Chleb na zakwasie (4 kromki)

  • 4 łyżki majonezu z musztardą dijon

  • 200 g sera gouda, pokrojonego w plastry

  • 200 g boczniaków, pokrojonych

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka kalabryjskiego chilli

  • 1 łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżego)

  • 2-3 łyżki chrupiącej prażonej cebuli

Sos do tostów:

  • 3 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki sosu BBQ

  • 1 łyżka ostrej salsy

  • 2 łyżki majonezu

 

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj pokrojone boczniaki i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i lekko złociste.

  2. Dodaj sos sojowy, kalabryjskie chilli oraz majeranek. Mieszaj przez kolejne 2-3 minuty, aż boczniaki będą dobrze pokryte przyprawami. Odstaw na bok.

  3. W małej misce wymieszaj ketchup, sos BBQ, ostrą salsę i majonez. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne.

  4. Na jednej kromce chleba na zakwasie rozsmaruj 1 łyżkę majonezu z musztardą dijon. Nałóż plasterki sera gouda, a następnie smażone boczniaki. Posyp chrupiącą prażoną cebulą. Przykryj drugą kromką chleba.

  5. Na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oleju. Smaż tosty na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące, a ser się roztopi. Przekrój na pół, podawaj z sosem.



Previous
Previous

Kimchi alla vodka

Next
Next

Jagodzianki z kozim serem