Figamonki
Puszyste cynamonki z różowym kremem. Miękkie bułeczki, oblane kremem z dodatkiem figi, aż chce się krzyknąć FI-GA-MON-KI!
Składniki:
Ciasto:
2 ¼ szklanki mleka, podzielone
5 ¾ szklanki (719 g) mąki uniwersalnej, podzielone
1 duże jajko
1 opakowanie (7 g) instant drożdży (około 2 ¼ łyżeczki)
⅓ szklanki (67 g) cukru
1 łyżka soli
½ szklanki (113 g) niesolonego masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki
Nadzienie:
½ szklanki (113 g) niesolonego masła
1 szklanka (200 g) ciemnego brązowego cukru, mocno ubitego
2 łyżki cynamonu
2 łyżki śmietanki kremówki
½ łyżeczki soli
miąższ z 4 fig
Krem:
2 łyżki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej, plus dodatkowe masło do wysmarowania foremek
225 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
1 ¼ szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietanki kremówki
1 łyżeczka skórki z cytryny (opcjonalnie)
¼ łyżeczki soli
sok z buraka (do koloru)
Sposób przygotowania:
W dużej misce podgrzej 1 szklankę mleka do letniej temperatury. Dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstaw na 5–10 minut, aż zacznie się pienić.
W osobnej misce wymieszaj pozostałe 1 ¼ szklanki mleka, resztę cukru, sól i jajko. Dodaj do mieszanki drożdżowej.
Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto. Dodaj masło i mieszaj, aż się wchłonie. Ciasto powinno być elastyczne.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–2 godziny, aż podwoi objętość.
W rondelku roztop masło, a następnie dodaj brązowy cukier, cynamon, śmietankę i sól. Mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj miąższ z fig i dobrze wymieszaj.
Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
Na cieście równomiernie rozprowadź nadzienie, a następnie zwiń je w rulon. Pokrój na plastry o grubości 3 cm.
Ułóż plastry w wysmarowanej masłem formie. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz bułeczki przez 25-30 minut, aż będą złote.
W misce zmiksuj masło i serek śmietankowy, aż będą gładkie. Dodaj cukier puder, śmietankę, skórkę z cytryny i sól. Miksuj, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodaj sok z buraka, aby nadać mu ładny kolor.