Figamonki

Puszyste cynamonki z różowym kremem. Miękkie bułeczki, oblane kremem z dodatkiem figi, aż chce się krzyknąć FI-GA-MON-KI!


Składniki:

Ciasto:

  • 2 ¼ szklanki mleka, podzielone

  • 5 ¾ szklanki (719 g) mąki uniwersalnej, podzielone

  • 1 duże jajko

  • 1 opakowanie (7 g) instant drożdży (około 2 ¼ łyżeczki)

  • ⅓ szklanki (67 g) cukru

  • 1 łyżka soli

  • ½ szklanki (113 g) niesolonego masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki

Nadzienie:

  • ½ szklanki (113 g) niesolonego masła

  • 1 szklanka (200 g) ciemnego brązowego cukru, mocno ubitego

  • 2 łyżki cynamonu

  • 2 łyżki śmietanki kremówki

  • ½ łyżeczki soli

  • miąższ z 4 fig

Krem:

  • 2 łyżki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej, plus dodatkowe masło do wysmarowania foremek

  • 225 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej

  • 1 ¼ szklanki cukru pudru

  • 1 łyżka śmietanki kremówki

  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (opcjonalnie)

  • ¼ łyżeczki soli

  • sok z buraka (do koloru)

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce podgrzej 1 szklankę mleka do letniej temperatury. Dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstaw na 5–10 minut, aż zacznie się pienić.

  2. W osobnej misce wymieszaj pozostałe 1 ¼ szklanki mleka, resztę cukru, sól i jajko. Dodaj do mieszanki drożdżowej.

  3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto. Dodaj masło i mieszaj, aż się wchłonie. Ciasto powinno być elastyczne.

  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–2 godziny, aż podwoi objętość.

  5. W rondelku roztop masło, a następnie dodaj brązowy cukier, cynamon, śmietankę i sól. Mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj miąższ z fig i dobrze wymieszaj.

  6. Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.

  7. Na cieście równomiernie rozprowadź nadzienie, a następnie zwiń je w rulon. Pokrój na plastry o grubości 3 cm.

  8. Ułóż plastry w wysmarowanej masłem formie. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.

  9. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz bułeczki przez 25-30 minut, aż będą złote.

  10. W misce zmiksuj masło i serek śmietankowy, aż będą gładkie. Dodaj cukier puder, śmietankę, skórkę z cytryny i sól. Miksuj, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodaj sok z buraka, aby nadać mu ładny kolor.

Previous
Previous

Cacio e pepe

Next
Next

Panzanella