Cacio e pepe

Makaron Pici to klasyk z Toskanii. Potrzebuje tylko kilku dodatków, by stworzyć komfortowe, przytulne danie. Świeżo mielony pieprz i pecorino nadadzą daniu wyrazistego smaku i tutto bene!


Składniki:

Makaron Pici:

  • 180 g mąki 00

  • 40 g semoliny

  • 160 ml gorącej wody

  • odrobina oliwy (do nawilżenia ciasta)

Składniki na sos:

  • świeżo mielony pieprz

  • 1 łyżka masła

  • 100 g startego pecorino romano

  • woda z gotowania makaronu

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę 00 oraz semolinę. Dodaj gorącą wodę i odrobinę oliwy. Wymieszaj, aż składniki się połączą.

  2. Zagnieć ciasto ręcznie przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

  3. Pozwól ciastu odpocząć przez około 30 minut, a następnie podziel je na małe kawałki. Z każdego kawałka uformuj dość grube, długie kluski.

  4. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Wrzuć makaron i gotuj przez około 5-8 minut, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.

  5. Na suchej patelni praż świeżo mielony pieprz przez około 1-2 minuty, aż uwolni aromat. Uważaj, aby go nie przypalić.

  6. Dolej do prażonego pieprzu trochę wody z gotującego makaronu, następnie dodaj łyżkę masła.

  7. Kiedy mieszanka lekko ostygnie, dodaj starty pecorino romano i mieszaj.

  8. W garnku, w którym gotował się makaron, połącz odcedzone Pici z sosem. Delikatnie mieszaj, dolewając po trochu wodę z gotowania, aż całość nabierze kremowej konsystencji. Pamiętaj, aby unikać zbyt wysokiej temperatury, dzięki czemu ser pozostanie gładki i się nie zetnie.

  9. Serwuj makaron posypany świeżo mielonym pieprzem i startym pecorino.


Previous
Previous

Schabowy z maślankowym purée

Next
Next

Figamonki