Cacio e pepe
Makaron Pici to klasyk z Toskanii. Potrzebuje tylko kilku dodatków, by stworzyć komfortowe, przytulne danie. Świeżo mielony pieprz i pecorino nadadzą daniu wyrazistego smaku i tutto bene!
Składniki:
Makaron Pici:
180 g mąki 00
40 g semoliny
160 ml gorącej wody
odrobina oliwy (do nawilżenia ciasta)
Składniki na sos:
świeżo mielony pieprz
1 łyżka masła
100 g startego pecorino romano
woda z gotowania makaronu
Sposób przygotowania:
W misce połącz mąkę 00 oraz semolinę. Dodaj gorącą wodę i odrobinę oliwy. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
Zagnieć ciasto ręcznie przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Pozwól ciastu odpocząć przez około 30 minut, a następnie podziel je na małe kawałki. Z każdego kawałka uformuj dość grube, długie kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Wrzuć makaron i gotuj przez około 5-8 minut, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.
Na suchej patelni praż świeżo mielony pieprz przez około 1-2 minuty, aż uwolni aromat. Uważaj, aby go nie przypalić.
Dolej do prażonego pieprzu trochę wody z gotującego makaronu, następnie dodaj łyżkę masła.
Kiedy mieszanka lekko ostygnie, dodaj starty pecorino romano i mieszaj.
W garnku, w którym gotował się makaron, połącz odcedzone Pici z sosem. Delikatnie mieszaj, dolewając po trochu wodę z gotowania, aż całość nabierze kremowej konsystencji. Pamiętaj, aby unikać zbyt wysokiej temperatury, dzięki czemu ser pozostanie gładki i się nie zetnie.
Serwuj makaron posypany świeżo mielonym pieprzem i startym pecorino.