Schabowy z maślankowym purée

Schabowy z maślankowym purée to klasyka w nowym wydaniu, która zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni. Soczysta kotlet schabowy, idealnie usmażony na złoty kolor, w połączeniu z aksamitnym purée z maślanki to prawdziwa, lokalna uczta. Pomyśl o nim dzień wcześniej - należy mu się marynowanie w mleku przez całą noc!


Składniki:

Schabowy:

  • 4 plastry schabu (około 1 cm grubości)

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula, pokrojona w plasterki

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • bułka tarta i panko (po 1/2 szklanki każdej)

  • olej lub smalec do smażenia

Maślankowe purée:

  • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kawałki

  • 100 ml maślanki

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • sól i pieprz do smaku

Masło ze szczypiorkiem i anchois:

  • 50 g miękkiego masła

  • 1-2 filety anchois, drobno posiekane

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu umieść w misce z mlekiem i plasterkami cebuli. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, aby mięso zmiękło i przeszło aromatem

  2. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, około 15 minut. Odcedź i utłucz na gładko.

  3. Dodaj maślankę, masło, musztardę Dijon i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj na kremowe purée.

  4. W miseczce wymieszaj masło, drobno posiekane anchois oraz szczypiorek. Możesz uformować masło w rulon i schłodzić lub po prostu odstawić w miseczce do lodówki.

  5. Wyjmij mięso z marynaty, osusz i przypraw solą oraz pieprzem.

  6. Roztrzep jajka w misce. W osobnej misce połącz bułkę tartą z panko.

  7. Każdy plaster mięsa zanurz w jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance bułki tartej i panko.

  8. Na dużej patelni rozgrzej olej lub smalec i smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

  9. Na gorącego schabowego połóż kawałek masła ze szczypiorkiem i anchois, które rozpuści się, dodając głęboki smak. Podawaj z maślankowym purée i ulubionymi dodatkami.

Previous
Previous

Jesienne kluski z gorgonzolą i gruszką

Next
Next

Cacio e pepe