Jesienne kluski z gorgonzolą i gruszką

Szukasz pomysłu na coś szybkiego, co zaskoczy smakiem? Ten makaron z kremowym sosem pomidorowym i ndują to idealne rozwiązanie. Nduja, ostra i wyrazista kalabryjska kiełbasa, dodaje daniu przyjemnej pikanterii, a odrobina syropu klonowego łagodzi jej intensywność, wprowadzając lekko słodkawy akcent. Dodatek wódki podkręca smak sosu, który dzięki śmietance staje się jedwabiście gładki i otula każdy kawałek makaronu.


Składniki:

  • 1 szalotka, drobno posiekana

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 100 g nduji (pikantna kalabryjska kiełbasa)

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka syropu klonowego

  • 50 ml wódki

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 300 g makaronu (może być lasagne łamane na mniejsze kawałki)

  • świeżo starty parmezan do smaku

  • drobno posiekana świeża bazylia

  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni podsmaż nduję na średnim ogniu, rozdrabniając ją na mniejsze kawałki, aż stanie się chrupiąca i wytopi się tłuszcz.

  2. Dodaj posiekaną szalotkę i smaż do zeszklenia. Następnie wrzuć czosnek i smaż przez około minutę.

  3. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz syrop klonowy. Smaż przez 1-2 minuty, aż koncentrat się skarmelizuje i uzyska głębszy smak.

  4. Wlej wódkę i ostrożnie flambiruj, aby alkohol odparował. Gdy płomień zgaśnie, dodaj passatę pomidorową i śmietankę. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

  5. W międzyczasie ugotuj makaron w mocno osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie al dente.

  6. Odcedź makaron i dodaj go do sosu. Wymieszaj dokładnie, aby makaron pokrył się sosem.

  7. Danie podawaj posypane dużą ilością startego parmezanu i świeżo posiekaną bazylią. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Next
Next

Schabowy z maślankowym purée