Góralski croque madame
Każdy kęs tej kanapki, jest jak wycieczka na Podhale. Góralski croque madame to idealna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, z chrupiącym chlebem, pysznym serem, szynką oraz delikatnym jajkiem sadzonym na wierzchu.
Składniki:
Na sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
1 łyżeczka kalabryjskiego chilli (lub do smaku)
Szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka musztardy dijon
100 g sera Gruyère, startego
Na Croque Madame:
4 kromki chleba (np. tostowego)
200 g gotowanej szynki (np. jambon de Paris), pokrojonej w plastry
2 ząbki czosnku niedźwiedziego, posiekane
100 g oscypka, startego
2 jajka
Sól i pieprz do smaku
Masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj mąkę, mieszając, aż powstanie gładka pasta (roux). Gotuj przez około 2 minuty, aż lekko się zrumieni. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj, aż sos zgęstnieje i zacznie delikatnie bulgotać.
Dodaj kalabryjskie chilli, gałkę muszkatołową i musztardę dijon, a następnie wymieszaj. Następnie dodaj starty ser Gruyère i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła i usmaż jajka, aż będą ścięte, ale żółtko wciąż płynne. Dopraw solą i pieprzem. Odłóż na bok.
Na dwie kromki chleba rozłóż musztardę dijon, następnie dodaj plastry szynki, posiekany czosnek niedźwiedzi, starty oscypek i trochę sera Gruyère. Zamknij kanapkę
Na patelni rozgrzej masło i smaż kanapki z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
Przenieś usmażone kanapki do naczynia żaroodpornego. Polej je przygotowanym sosem beszamelowym i posyp pozostałym serem Gruyère. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez około 10-15 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Wyjmij z piekarnika, na wierzchu każdej kanapki ułóż usmażone jajko.