Góralski croque madame

Każdy kęs tej kanapki, jest jak wycieczka na Podhale. Góralski croque madame to idealna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, z chrupiącym chlebem, pysznym serem, szynką oraz delikatnym jajkiem sadzonym na wierzchu.


Składniki:

Na sos beszamelowy:

  • 50 g masła

  • 50 g mąki

  • 500 ml mleka

  • 1 łyżeczka kalabryjskiego chilli (lub do smaku)

  • Szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka musztardy dijon

  • 100 g sera Gruyère, startego

Na Croque Madame:

  • 4 kromki chleba (np. tostowego)

  • 200 g gotowanej szynki (np. jambon de Paris), pokrojonej w plastry

  • 2 ząbki czosnku niedźwiedziego, posiekane

  • 100 g oscypka, startego

  • 2 jajka

  • Sól i pieprz do smaku

  • Masło do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj mąkę, mieszając, aż powstanie gładka pasta (roux). Gotuj przez około 2 minuty, aż lekko się zrumieni. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj, aż sos zgęstnieje i zacznie delikatnie bulgotać.

  2. Dodaj kalabryjskie chilli, gałkę muszkatołową i musztardę dijon, a następnie wymieszaj. Następnie dodaj starty ser Gruyère i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i usmaż jajka, aż będą ścięte, ale żółtko wciąż płynne. Dopraw solą i pieprzem. Odłóż na bok.

  4. Na dwie kromki chleba rozłóż musztardę dijon, następnie dodaj plastry szynki, posiekany czosnek niedźwiedzi, starty oscypek i trochę sera Gruyère. Zamknij kanapkę

  5. Na patelni rozgrzej masło i smaż kanapki z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.

  6. Przenieś usmażone kanapki do naczynia żaroodpornego. Polej je przygotowanym sosem beszamelowym i posyp pozostałym serem Gruyère. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez około 10-15 minut, aż wierzch będzie złocisty.

  7. Wyjmij z piekarnika, na wierzchu każdej kanapki ułóż usmażone jajko.

Previous
Previous

KFC

Next
Next

Niezwykłe kotlety mielone z purée i mizerią