Niezwykłe kotlety mielone z purée i mizerią

Kotlety mielone to klasyk, ale te będą prawdziwą niespodzianką! Soczyste mięso, idealnie doprawione, podane z kremowym purée i świeżą mizerią. Istotą tego przepisu są płatki owsiane, i odrobina polskiej nostalgii.


Składniki na kotlety:

  • 400 g wołowiny łopatki

  • 400 g wieprzowiny łopatki

  • 100 g płatków owsianych namoczonych w mleku

  • 1 jajko

  • 1 pęczek pietruszki, posiekany

  • 1 średnia cebula, podsmażona na złoty kolor

  • Bułka tarta do obtoczenia

  • 50 g suszonych prawdziwków, zmielonych

Składniki na puree:

  • 500 g ziemniaków

  • 150 ml maślanki

  • 50 g masła

  • Szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka francuskiej musztardy

Składniki na mizerię:

  • 2 ogórki

  • 250 ml kefiru

  • Sól i pieprz do smaku

  • Koperek do posypania

 

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę i wieprzowinę mielimy razem w maszynce do mięsa.

  2. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczone płatki owsiane, jajko, posiekaną pietruszkę oraz uprażoną cebulę. Mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.

  3. Z masy formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w mieszance bułki tartej i zmielonych prawdziwków. Smażymy kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  4. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy.

  5. W garnku podgrzewamy maślankę z masłem. Dodajemy ugotowane ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz musztardę. Miksujemy na gładkie puree.

  6. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar wody, mieszamy z kefirem, solą i pieprzem. Posypujemy świeżym koperkiem.

Previous
Previous

Góralski croque madame

Next
Next

Bób a’la Mario