Niezwykłe kotlety mielone z purée i mizerią
Kotlety mielone to klasyk, ale te będą prawdziwą niespodzianką! Soczyste mięso, idealnie doprawione, podane z kremowym purée i świeżą mizerią. Istotą tego przepisu są płatki owsiane, i odrobina polskiej nostalgii.
Składniki na kotlety:
400 g wołowiny łopatki
400 g wieprzowiny łopatki
100 g płatków owsianych namoczonych w mleku
1 jajko
1 pęczek pietruszki, posiekany
1 średnia cebula, podsmażona na złoty kolor
Bułka tarta do obtoczenia
50 g suszonych prawdziwków, zmielonych
Składniki na puree:
500 g ziemniaków
150 ml maślanki
50 g masła
Szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka francuskiej musztardy
Składniki na mizerię:
2 ogórki
250 ml kefiru
Sól i pieprz do smaku
Koperek do posypania
Sposób przygotowania:
Wołowinę i wieprzowinę mielimy razem w maszynce do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodajemy namoczone płatki owsiane, jajko, posiekaną pietruszkę oraz uprażoną cebulę. Mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.
Z masy formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w mieszance bułki tartej i zmielonych prawdziwków. Smażymy kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy.
W garnku podgrzewamy maślankę z masłem. Dodajemy ugotowane ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz musztardę. Miksujemy na gładkie puree.
Ogórki kroimy w cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar wody, mieszamy z kefirem, solą i pieprzem. Posypujemy świeżym koperkiem.