Bób a’la Mario

Sezon na bób! Najbardziej wyczekiwane dni w roku! Wyciśnijmy go jak cytrynę, z oliwą i czosnkiem i jajkiem na miękko.


Składniki:

  • Młody bób (lub starszy, obrany po ugotowaniu)

  • Queso fresco lub feta

  • 2 ząbki czosnku

  • Pangratatto (tostowany zmielony chleb z ziołami)

  • Koper z fenkuła

  • Chili (dla ostrości, opcjonalnie)

  • 6-minutowe jajko

 

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz młodego bobu, ugotuj go w osolonej wodzie przez 4-5 minut. Starszy bób gotuj dłużej, aż będzie miękki. Odcedź i przestudź.

  2. Czosnek pokrój na cienkie plasterki i podsmaż na patelni na oliwie, aż się lekko zrumieni.

  3. Do czosnku dodaj ugotowany bób i chwilę smaż, aż będzie gorący. Dodaj pokruszony ser queso fresco lub fetę, a także pangratatto.

  4. Dodaj koper z fenkuła oraz chili, jeśli chcesz dodać odrobinę ostrości.

  5. Ugotuj jajko przez 6 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie schłodź pod zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.

  6. Na talerzu umieść mieszankę bobu, posyp pangratatto i na wierzchu połóż połówki jajka.

Previous
Previous

Niezwykłe kotlety mielone z purée i mizerią

Next
Next

Jagody i ser camembert pod kruszonką