Bób a’la Mario
Sezon na bób! Najbardziej wyczekiwane dni w roku! Wyciśnijmy go jak cytrynę, z oliwą i czosnkiem i jajkiem na miękko.
Składniki:
Młody bób (lub starszy, obrany po ugotowaniu)
Queso fresco lub feta
2 ząbki czosnku
Pangratatto (tostowany zmielony chleb z ziołami)
Koper z fenkuła
Chili (dla ostrości, opcjonalnie)
6-minutowe jajko
Sposób przygotowania:
Jeśli używasz młodego bobu, ugotuj go w osolonej wodzie przez 4-5 minut. Starszy bób gotuj dłużej, aż będzie miękki. Odcedź i przestudź.
Czosnek pokrój na cienkie plasterki i podsmaż na patelni na oliwie, aż się lekko zrumieni.
Do czosnku dodaj ugotowany bób i chwilę smaż, aż będzie gorący. Dodaj pokruszony ser queso fresco lub fetę, a także pangratatto.
Dodaj koper z fenkuła oraz chili, jeśli chcesz dodać odrobinę ostrości.
Ugotuj jajko przez 6 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie schłodź pod zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.
Na talerzu umieść mieszankę bobu, posyp pangratatto i na wierzchu połóż połówki jajka.