Jagody i ser camembert pod kruszonką
Słodko-słona kruszonka, która idealnie uzupełni smak pierwszych, kwaśnych jagód. Jesteśmy dorośli, nikt nie zabroni nam jeść owoców z camembertem.
Składniki:
Jagody:
1,5 kg świeżych jagód
100 g cukru
Karmel miso (opcjonalnie)
30 g mąki ziemniaczanej
Sok z 1 cytryny
Duża szczypta soli
Kruszonka:
150 g płatków owsianych
150 g mąki migdałowej
150 g masła w temperaturze pokojowej
1 żółtko jajka
Do środka:
Ser camembert
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj jagody, cukier, karmel miso (jeśli używasz), mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz sól, aż wszystkie składniki się połączą.
W osobnej misce połącz płatki owsiane, mąkę migdałową, masło, cukier, sól i żółtko. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Przełóż mieszankę jagód do formy do pieczenia, na wierzchu umieść ser camembert, a następnie przykryj całość kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Gotowe danie będzie miało bąbelkujący środek, a soki na powierzchni i brzegach będą przezroczyste.