Jagody i ser camembert pod kruszonką

Słodko-słona kruszonka, która idealnie uzupełni smak pierwszych, kwaśnych jagód. Jesteśmy dorośli, nikt nie zabroni nam jeść owoców z camembertem.


Składniki:

Jagody:

  • 1,5 kg świeżych jagód

  • 100 g cukru

  • Karmel miso (opcjonalnie)

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • Sok z 1 cytryny

  • Duża szczypta soli

Kruszonka:

  • 150 g płatków owsianych

  • 150 g mąki migdałowej

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej

  • 1 żółtko jajka

Do środka:

  • Ser camembert

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj jagody, cukier, karmel miso (jeśli używasz), mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz sól, aż wszystkie składniki się połączą.

  2. W osobnej misce połącz płatki owsiane, mąkę migdałową, masło, cukier, sól i żółtko. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

  3. Przełóż mieszankę jagód do formy do pieczenia, na wierzchu umieść ser camembert, a następnie przykryj całość kruszonką.

  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Gotowe danie będzie miało bąbelkujący środek, a soki na powierzchni i brzegach będą przezroczyste.

Previous
Previous

Bób a’la Mario