Jagnięcina pieczona w whisky

Szkocja to miejsce, które ma w sobie coś magicznego – dzikie góry i pyszne jedzenie. Tym razem ze swojej podróży przywiozłem przepis na soczystą nogę jagnięcą duszoną w 12-letniej whisky, z aromatycznym puree ziemniaczanym. Do zjedzenia na łonie natury, i nie tylko.


Składniki:

Na jagnięcinę:

  • 1 noga jagnięca

  • Liście kapusty włoskiej

  • 500 ml 12-letniej whisky Dewar’s

  • Świeży estragon (można zastąpić suszonym)

  • 50 g masła

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka suszonego fenkułu

  • 3 ząbki czosnku, posiekane

  • Świeży rozmaryn (do smaku)

  • Sól i pieprz do smaku

Na puree:

  • 800 g ziemniaków

  • 50 g lokalnego masła

  • 2 ząbki czosnku

  • Świeży rozmaryn (do smaku)

  • 100 ml śmietanki

Do podania:

  • Świeża mięta

  • Ocet jagodowy (do smaku)

 

Sposób przygotowania:

  1. Noga jagnięca przypraw solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.

  2. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i chwilę podsmaż, aż się skarmelizuje.

  3. Dodaj nogę jagnięcą i smaż z każdej strony, aż będzie ładnie zarumieniona.

  4. Przenieś ją do dużego naczynia żaroodpornego, dodaj liście kapusty włoskiej, estragon, fenkuł oraz whisky. Przykryj naczynie i włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C.

  5. Piecz przez 12 godzin, aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie się odrywało od kości.

  6. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i wróć do garnka.

  7. Dodaj masło, posiekany czosnek, świeży rozmaryn oraz śmietankę. Ugnieć ziemniaki na gładkie puree, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Kiedy jagnięcina jest gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozwól chwilę odpocząć.

  9. Na talerze nałóż puree, obok umieść kawałki jagnięciny.

  10. Udekoruj świeżą miętą i skrop ocetem jagodowym dla odrobiny kwasowości.

Previous
Previous

Kanapka z rydzami

Next
Next

Jajka po turecku