Kanapka z rydzami

Wyobraźcie sobie soczyste, świeże rydze smażone na złoto, podane na chrupiącej kromce chleba. Do tego pyszny krem z mascarpone i gorgonzoli, który wnosi głębię i aksamitność, oraz aromatyczny olej ze szczypiorku i kalabryjskiego chili. Niech już będzie śniadanie!


Składniki:

  • 300 g świeżych rydzów

  • 200 g mascarpone

  • 100 g gorgonzoli

  • sok i skórka z jednej limonki (około 30 ml soku i 1 łyżeczka skórki)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (około 30 ml)

  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku (około 10 g)

  • 1 łyżeczka kalabryjskiego chili (słodkiego)

  • 1 duża kromka chleba (około 80-100 g)

  • 50 g oscypka (zamrożonego)

  • świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, około 5 g)

  • świeżo mielony pieprz do smaku

  • 20 g masła

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mascarpone, gorgonzolę, sok i skórkę z limonki. Całość blenduj na gładki krem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.

  2. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż rydze, aż staną się złociste i chrupiące. Odkładaj na bok.

  3. Szczypiorek i kalabryjskie chili zblenduj z oliwą z oliwek. Powstanie aromatyczny olej, który dodamy do kanapki.

  4. Kromkę chleba smaż na patelni na złoty kolor z jednej strony, zostawiając drugą stronę lekko miękką.

  5. Na usmażoną stronę chleba nakładaj rydze, polej je oliwą z chili i udekoruj kremem mascarpone z gorgonzolą.

  6. Na koniec zetrzyj zamrożony oscypek na wierzch kanapki, dodaj świeże zioła i dopraw pieprzem.

Previous
Previous

Najlepsza pomidorowa na świecie

Next
Next

Jagnięcina pieczona w whisky