Kanapka z rydzami
Wyobraźcie sobie soczyste, świeże rydze smażone na złoto, podane na chrupiącej kromce chleba. Do tego pyszny krem z mascarpone i gorgonzoli, który wnosi głębię i aksamitność, oraz aromatyczny olej ze szczypiorku i kalabryjskiego chili. Niech już będzie śniadanie!
Składniki:
300 g świeżych rydzów
200 g mascarpone
100 g gorgonzoli
sok i skórka z jednej limonki (około 30 ml soku i 1 łyżeczka skórki)
2 łyżki oliwy z oliwek (około 30 ml)
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku (około 10 g)
1 łyżeczka kalabryjskiego chili (słodkiego)
1 duża kromka chleba (około 80-100 g)
50 g oscypka (zamrożonego)
świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, około 5 g)
świeżo mielony pieprz do smaku
20 g masła
Sposób przygotowania:
W misce połącz mascarpone, gorgonzolę, sok i skórkę z limonki. Całość blenduj na gładki krem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż rydze, aż staną się złociste i chrupiące. Odkładaj na bok.
Szczypiorek i kalabryjskie chili zblenduj z oliwą z oliwek. Powstanie aromatyczny olej, który dodamy do kanapki.
Kromkę chleba smaż na patelni na złoty kolor z jednej strony, zostawiając drugą stronę lekko miękką.
Na usmażoną stronę chleba nakładaj rydze, polej je oliwą z chili i udekoruj kremem mascarpone z gorgonzolą.
Na koniec zetrzyj zamrożony oscypek na wierzch kanapki, dodaj świeże zioła i dopraw pieprzem.