Kanapka ze stekiem Wagyu

To prawdziwy rarytas, znany z intensywnego smaku i marmurkowej struktury, która rozpływa się w ustach. W tym przepisie połączymy go z prostą marmoladą z cebuli i jabłek oraz świeżym sosem koperkowo-kolendrowym i pyszną bagietką. Pieszczotliwie nazwany Kanapeczką.


Składniki:

Marmolada z cebuli i jabłek:

  • 1 cebula, pokrojona w piórka

  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę

  • 5 suszonych śliwek, posiekanych

  • 1 łyżka masła

  • 100 ml czerwonego wina

  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu

Sos koperkowo-kolendrowy:

  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry

  • 1 łyżka sosu musztardowego (musztarda z miodem lub Dijon)

  • 2 łyżki kefiru

  • 1 łyżka majonezu

Dodatki:

  • 1 stek Wagyu lub Kobe (średniej grubości)

  • garść świeżej rukoli

  • kilka plasterków zamrożonego sera Provolone

  • ulubione pieczywo (np. chrupiąca bagietka)

 

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż stanie się miękka i lekko skarmelizowana.

  2. Dodaj pokrojone jabłko i suszone śliwki. Wlej wino i posyp estragonem. Gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki połączą się w gęstą marmoladę. Odstaw na bok.

  3. W miseczce połącz koperek, kolendrę, sos musztardowy, kefir i majonez. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

  4. Rozgrzej patelnię i smaż stek Wagyu lub Kobe według preferencji (np. medium-rare). Po usmażeniu odstaw na chwilę, by odpoczął, a następnie pokrój go na cienkie plastry.

  5. Na dolnej części pieczywa rozsmaruj marmoladę z cebuli i jabłek.

  6. Dodaj warstwę rukoli, na której ułożysz plastry steka.

  7. Na wierzch połóż kilka plasterków zamrożonego sera Provolone, który delikatnie zmięknie od ciepła steka.

  8. Na samą górę nałóż łyżkę sosu koperkowo-kolendrowego. Przykryj drugą połówką pieczywa.

Previous
Previous

Polsko-tajskie pierogi Massaman

Next
Next

Tost francuski z owocami