Krem z dyni z fetą i tostem figowym

Ta zupa z dyni hokkaido z dodatkiem fety i figowego tostu smakuje inaczej, niż wszystkie zupy z dyni, które do tej pory jedliście. Może to najlepszy sposób, żeby wreszcie się z nią polubić?


Składniki:

Na zupę:

  • Dynia hokkaido (około 500 g, pokrojona w kostkę)

  • 1 kawałek prawdziwej fety (około 100 g)

  • 1 szklanka słodkich pomidorków (np. koktajlowych)

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 kawałek czerwonej cebuli, pokrojonej w pióra

  • 1 śliwka, pokrojona na ćwiartki (dla słodkości)

  • Trochę świeżego tymianku

  • 2-3 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)

Na figowy tost:

  • Dobrej jakości chleb (np. brioszka lub ciabatta)

  • Figowy dżem lub pasta figowa

  • Odrobina masła (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieść dynię, pomidorki, czosnek, czerwoną cebulę, śliwkę oraz tymianek.

  2. Dodaj bulion do garnka i gotuj na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.

  3. Po ugotowaniu, zblenduj wszystko na wysokich obrotach, aż uzyskasz kremową konsystencję. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

  4. Jeśli chcesz, możesz posmarować chleb masłem i lekko podpiekać na patelni lub w tosterze.

  5. Posmaruj chleb figowym dżemem lub pastą figową.

  6. Podawaj zupę w miseczkach z pokruszoną fetą na wierzchu i figowym tostem z boku.

Previous
Previous

Śniadaniowe burrito

Next
Next

Kanapka lodowa