Najpyszniejszy burger na świecie
Dobry burger to klasyka. Tym razem podnosimy ją na nowy, wyjątkowy poziom. Klucz do sukcesu? Dżem z piwa i boczku oraz tajny sos, który zaskoczy każdego.
Składniki:
Beer & Bacon Jam :
1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
5 długich plastrów sezonowanego lub podwędzanego bekonu (np. Black Angus), surowego
2 papryczki chilli ostre, drobno posiekane
2 papryczki łagodniejsze, drobno posiekane
świeża kolendra i pietruszka, posiekane
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki miodu
1 szklanka ciemnego piwa (stout lub porter)
szczypta soli
Secret Sauce:
1/2 małej białej słodkiej cebuli, drobno posiekanej
2-3 korniszony lub ogórki kiszone, drobno posiekane
1 łyżka relishu ogórkowo-koperkowego
1 łyżka amerykańskiej musztardy (żółtej)
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
opcjonalnie kilka kropel ostrego sosu (np. habanero lub Tabasco)
szczypta soli
Mięso i dodatki:
sezonowane mięso wołowe (80% mięsa, 20% tłuszczu), uformowane w kulki o wadze około 100 g
tłuszcz wołowy do smażenia
ser do wyboru: Mimolette, cheddar
bułki do burgerów, podgrzane na patelni lub grillu
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmaż bekon na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić, po czym wyjmij go z patelni i pokrój w drobniejsze kawałki.
Na tej samej patelni dodaj czerwoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone papryczki, kolendrę i pietruszkę.
Dodaj ocet jabłkowy, miód i piwo. Dorzuć bekon, zmniejsz ogień i duś wszystko przez około 30 minut, aż mieszanka zgęstnieje i zamieni się w dżem.
Dopraw szczyptą soli do smaku.
W misce połącz drobno posiekaną cebulę, korniszony, relish, musztardę, majonez i słodką paprykę. Dodaj ostry sos, jeśli lubisz mocniejszy smak.
Wymieszaj wszystko, dopraw solą i wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
Rozgrzej patelnię lub grill na dużym ogniu. Uformowane kulki mięsa umieść na patelni i natychmiast rozgnieć szpatułką, aby uzyskać ultra cienkie kotlety.
Smaż na tłuszczu wołowym po około 1-2 minuty z każdej strony, aż brzegi będą chrupiące.
Na gotowy kotlet połóż plasterek sera, pozwalając mu się lekko rozpuścić.