Najpyszniejszy burger na świecie

Dobry burger to klasyka. Tym razem podnosimy ją na nowy, wyjątkowy poziom. Klucz do sukcesu? Dżem z piwa i boczku oraz tajny sos, który zaskoczy każdego.


Składniki:

Beer & Bacon Jam :

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę

  • 5 długich plastrów sezonowanego lub podwędzanego bekonu (np. Black Angus), surowego

  • 2 papryczki chilli ostre, drobno posiekane

  • 2 papryczki łagodniejsze, drobno posiekane

  • świeża kolendra i pietruszka, posiekane

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 3 łyżki miodu

  • 1 szklanka ciemnego piwa (stout lub porter)

  • szczypta soli

Secret Sauce:

  • 1/2 małej białej słodkiej cebuli, drobno posiekanej

  • 2-3 korniszony lub ogórki kiszone, drobno posiekane

  • 1 łyżka relishu ogórkowo-koperkowego

  • 1 łyżka amerykańskiej musztardy (żółtej)

  • 2 łyżki majonezu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • opcjonalnie kilka kropel ostrego sosu (np. habanero lub Tabasco)

  • szczypta soli

Mięso i dodatki:

  • sezonowane mięso wołowe (80% mięsa, 20% tłuszczu), uformowane w kulki o wadze około 100 g

  • tłuszcz wołowy do smażenia

  • ser do wyboru: Mimolette, cheddar

  • bułki do burgerów, podgrzane na patelni lub grillu

 

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż bekon na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić, po czym wyjmij go z patelni i pokrój w drobniejsze kawałki.

  2. Na tej samej patelni dodaj czerwoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone papryczki, kolendrę i pietruszkę.

  3. Dodaj ocet jabłkowy, miód i piwo. Dorzuć bekon, zmniejsz ogień i duś wszystko przez około 30 minut, aż mieszanka zgęstnieje i zamieni się w dżem.

  4. Dopraw szczyptą soli do smaku.

  5. W misce połącz drobno posiekaną cebulę, korniszony, relish, musztardę, majonez i słodką paprykę. Dodaj ostry sos, jeśli lubisz mocniejszy smak.

  6. Wymieszaj wszystko, dopraw solą i wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.

  7. Rozgrzej patelnię lub grill na dużym ogniu. Uformowane kulki mięsa umieść na patelni i natychmiast rozgnieć szpatułką, aby uzyskać ultra cienkie kotlety.

  8. Smaż na tłuszczu wołowym po około 1-2 minuty z każdej strony, aż brzegi będą chrupiące.

  9. Na gotowy kotlet połóż plasterek sera, pozwalając mu się lekko rozpuścić.

Previous
Previous

Tost francuski z owocami

Next
Next

Shakshuka z bakłażanem i sosem tahini