Bułka z dzieciństwa z serem bursztyn

Beztroskie chwile dzieciństwa zamknąłem w bułce, którą serwowała mi babcia. Nostalgia na talerzu, ser bursztyn w pamięci. Miękkość i mleczność, której brakuje mi w kuchni.


Składniki

Na pastę jajeczną:

  • 4 jajka

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy dijon

  • Sól i pieprz do smaku

Na PKS (chimichurri):

  • Garść świeżej pietruszki

  • Garść świeżego koperku

  • Garść świeżego szczypiorku

  • 2 łyżki wody

  • Duża ilość soku z cytryny (około 2-3 łyżek)

  • Sól do smaku

  • 1 kropla oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Ser bursztynowy (lub inny ulubiony ser)

  • Chrupiący bekon (polski)

  • Świeża, chrupiąca bułka

 

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w garnku z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 9-10 minut. Po ugotowaniu przełóż je do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

  2. Po ostudzeniu, obierz jajka i pokrój je na mniejsze kawałki.

  3. W misce wymieszaj pokrojone jajka, majonez, musztardę dijon, sól i pieprz. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem na gładką pastę.

  4. Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno posiekaj.

  5. W misce wymieszaj posiekane zioła, wodę, sok z cytryny, sól i opcjonalnie kroplę oliwy. Dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.

  6. Jeśli chcesz, możesz delikatnie podgrzać bułkę w piekarniku lub tosterze, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

  7. Na dnie bułki połóż plaster sera bursztynowego, następnie dodaj chrupiący bekon, a na koniec nałóż kremową pastę jajeczną. Całość skrop ziołowym chimichurri.

  8. Przykryj drugą połówką bułki i podawaj na ciepło. Doskonałe na śniadanie lub brunch!

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
Previous
Previous

Wegetariańskie ragu z boczniaków

Next
Next

Kluski po rusku