Kluski po rusku

Moja babcia i mama robiły mi te kluski, kiedy byłem dzieckiem i nic w kuchni bardziej nie przypomina mi dzieciństwa. Niczym pierogi ruskie, tylko bez lepienia i bez Świąt!


Składniki:

Kluski:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka wody

  • 1 jajko

  • Sól do smaku

Skwarki:

  • 150 g słoniny (wędzonej lub niewędzonej)

  • 1 cebula (średnia)

Farsz:

  • 250 g twarogu wiejskiego

  • Świeżo mielony pieprz (można użyć wietnamskiego)

  • Świeży koperek do posypania

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz mąkę, sól, jajko i wodę. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą i uzyskasz gładkie ciasto.

  2. Na oprószonej mąką powierzchni, weź łyżkę ciasta i kładź na wrzątek. Gotuj kluski przez 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

  3. Pokrój słoninę w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż skwarki będą chrupiące.

  4. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do skwarek. Smaż przez kilka minut, aż cebula będzie złocista.

  5. W misce połącz twaróg wiejski z świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj.

  6. Na talerzu układaj kluski, posyp twarogiem, a na wierzch dodaj skwarki z cebulą.

  7. Posyp świeżym koperkiem i podawaj na ciepło.

Previous
Previous

Bułka z dzieciństwa z serem bursztyn

Next
Next

Tost z makrelą