Kluski po rusku
Moja babcia i mama robiły mi te kluski, kiedy byłem dzieckiem i nic w kuchni bardziej nie przypomina mi dzieciństwa. Niczym pierogi ruskie, tylko bez lepienia i bez Świąt!
Składniki:
Kluski:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 jajko
Sól do smaku
Skwarki:
150 g słoniny (wędzonej lub niewędzonej)
1 cebula (średnia)
Farsz:
250 g twarogu wiejskiego
Świeżo mielony pieprz (można użyć wietnamskiego)
Świeży koperek do posypania
Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz mąkę, sól, jajko i wodę. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą i uzyskasz gładkie ciasto.
Na oprószonej mąką powierzchni, weź łyżkę ciasta i kładź na wrzątek. Gotuj kluski przez 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Pokrój słoninę w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż skwarki będą chrupiące.
Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do skwarek. Smaż przez kilka minut, aż cebula będzie złocista.
W misce połącz twaróg wiejski z świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Na talerzu układaj kluski, posyp twarogiem, a na wierzch dodaj skwarki z cebulą.
Posyp świeżym koperkiem i podawaj na ciepło.