Tost z makrelą

Czasem nachodzi mnie ochota na tost, który smakiem przywołuje wiosnę chrupiącym chlebem. Najlepiej maczanym prosto w puszce makreli, ze świeżymi ziołami i i odrobiną majonezu, żeby był jeszcze bardziej komfortowy!


Składniki

  • Chleb na zakwasie (kromki, najlepiej z chrupiącą skórką)

  • Oliwa z makreli (z puszki)

  • Orzechy pekan (garść, posiekane)

  • 1 por

  • Chili kalabryjskie (do smaku, świeże lub suszone)

  • Makrela w puszce (1 puszka, w oliwie)

  • Anchois

  • Szczypiorek

  • Koperek

  • Pecorino Romano (tarty, do posypania)

  • Marynowana cebula (do smaku)

  • Balsamico rosé (do skropienia)

 

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba na zakwasie zanurz w oliwie z makreli, aby były dobrze nasączone.

  2. Rozgrzej patelnię i usmaż chleb z obu stron na złocisty kolor. Możesz użyć tosterka, jeśli wolisz.

  3. Na tej samej patelni, na której smażyłeś chleb, dodaj pokrojony por. Smaż przez kilka minut, aż będzie miękki.

  4. W misce połącz makrelę z puszki (wraz z oliwą), anchois, posiekane orzechy pekan, chili kalabryjskie, szczypiorek i koperek. Dobrze wymieszaj.

  5. Na jednej kromce tostu nałóż mieszankę z makrelą, a następnie dodaj podsmażony por i kilka kawałków marynowanej cebuli. Całość posyp tartym pecorino romano.


Previous
Previous

Kluski po rusku

Next
Next

Jajka w sosie porowo-chrzanowym