Tost z makrelą
Czasem nachodzi mnie ochota na tost, który smakiem przywołuje wiosnę chrupiącym chlebem. Najlepiej maczanym prosto w puszce makreli, ze świeżymi ziołami i i odrobiną majonezu, żeby był jeszcze bardziej komfortowy!
Składniki
Chleb na zakwasie (kromki, najlepiej z chrupiącą skórką)
Oliwa z makreli (z puszki)
Orzechy pekan (garść, posiekane)
1 por
Chili kalabryjskie (do smaku, świeże lub suszone)
Makrela w puszce (1 puszka, w oliwie)
Anchois
Szczypiorek
Koperek
Pecorino Romano (tarty, do posypania)
Marynowana cebula (do smaku)
Balsamico rosé (do skropienia)
Sposób przygotowania:
Kromki chleba na zakwasie zanurz w oliwie z makreli, aby były dobrze nasączone.
Rozgrzej patelnię i usmaż chleb z obu stron na złocisty kolor. Możesz użyć tosterka, jeśli wolisz.
Na tej samej patelni, na której smażyłeś chleb, dodaj pokrojony por. Smaż przez kilka minut, aż będzie miękki.
W misce połącz makrelę z puszki (wraz z oliwą), anchois, posiekane orzechy pekan, chili kalabryjskie, szczypiorek i koperek. Dobrze wymieszaj.
Na jednej kromce tostu nałóż mieszankę z makrelą, a następnie dodaj podsmażony por i kilka kawałków marynowanej cebuli. Całość posyp tartym pecorino romano.