Jajka w sosie porowo-chrzanowym

Pyszne danie, które łączy w sobie delikatność jajek i wyrazisty smak porów i chrzanu. Ten prosty sos sprawdza się jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielne danie. To szybka i sycąca propozycja, idealna na śniadanie lub kolację.


Składniki

  • 1/2 pora

  • 4 jajka

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 1 łyżka chrzanu

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • Świeży koperek

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki

 

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj jajka w osolonej wodzie na półmiękko (około 6-7 minut). Następnie szybko umieść je w zimnej wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.

  2. Po ostudzeniu, użyj nakłuwacza do jajek, aby zrobić niewielką dziurkę w skorupce. To pomoże uzyskać płynne żółtko.

  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Dodaj posiekany por oraz czosnek, a następnie smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i aromatyczne.

  4. Wlej śmietankę 30% i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.

  5. Dodaj chrzan, musztardę, posiekany koperek oraz kwaśną śmietanę lub maślankę. Wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej jajka przygotowanym sosem koperkowo-chrzanowo-porowym.

Previous
Previous

Tost z makrelą

Next
Next

Schabowy w bułce z kremem mizeriowym i pesto koperkowym