Jajka w sosie porowo-chrzanowym
Pyszne danie, które łączy w sobie delikatność jajek i wyrazisty smak porów i chrzanu. Ten prosty sos sprawdza się jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielne danie. To szybka i sycąca propozycja, idealna na śniadanie lub kolację.
Składniki
1/2 pora
4 jajka
1 ząbek czosnku
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka chrzanu
1 łyżka musztardy francuskiej
Świeży koperek
1 łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki
Sposób przygotowania
Ugotuj jajka w osolonej wodzie na półmiękko (około 6-7 minut). Następnie szybko umieść je w zimnej wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.
Po ostudzeniu, użyj nakłuwacza do jajek, aby zrobić niewielką dziurkę w skorupce. To pomoże uzyskać płynne żółtko.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Dodaj posiekany por oraz czosnek, a następnie smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i aromatyczne.
Wlej śmietankę 30% i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodaj chrzan, musztardę, posiekany koperek oraz kwaśną śmietanę lub maślankę. Wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej jajka przygotowanym sosem koperkowo-chrzanowo-porowym.