Schabowy w bułce z kremem mizeriowym i pesto koperkowym

Weź swoje ulubione danie i zamknij je w bułce. Czy może być coś bardziej satysfakcjonującego?


Składniki:

Na kotleta schabowego:

  • 1 kotlet schabowy

  • Mleko (do namoczenia)

  • 1 cebula

  • Bułka tarta

  • Sól i pieprz

  • Oliwa lub smalec

Krem mizeriowy:

  • 1 ogórek

  • Sól

  • Kwaśna śmietana (około 200 g)

  • Sok z cytryny (do smaku)

  • Miód (do smaku)

  • Koperek

Pesto koperkowe:

  • 2 duże pęczki świeżego koperku

  • 1/2 szklanki oleju lnianego

  • 1/4 szklanki migdałów blanszowanych

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/4 szklanki startego sera bursztyn lub dziugas

  • Sok z cytryny

  • Sól i świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Kotleta schabowego umieść w misce z mlekiem i plastrami cebuli. Odstaw do lodówki na około 8 godzin, aby się zamarynował.

  2. Drobno posiekaj ogórka, a następnie posól i odstaw na 5 minut, aby puścił wodę. Po 5 minutach wyciśnij z ogórka nadmiar wody.

  3. W misce połącz ogórka z kwaśną śmietaną, odrobiną soku z cytryny, solą i miodem. Dobrze wymieszaj.

  4. W blenderze umieść posiekany koperek, olej lniany, migdały, czosnek, starty ser, sok z cytryny, sól i pieprz.

  5. Blenduj wszystko, aż uzyskasz gładką konsystencję. Możesz dodać więcej oleju, jeśli pesto będzie zbyt gęste.

  6. Kotleta wyjmij z mleka, osusz, przypraw solą i pieprzem, a następnie panieruj w bułce tartej.

  7. Na rozgrzanej patelni z oliwą lub smalcem smaż kotleta na złoty kolor z obu stron (około 4-5 minut z każdej strony).

Previous
Previous

Jajka w sosie porowo-chrzanowym

Next
Next

Siekana kanapka z wiosenną pastą jajeczną