Schabowy w bułce z kremem mizeriowym i pesto koperkowym
Weź swoje ulubione danie i zamknij je w bułce. Czy może być coś bardziej satysfakcjonującego?
Składniki:
Na kotleta schabowego:
1 kotlet schabowy
Mleko (do namoczenia)
1 cebula
Bułka tarta
Sól i pieprz
Oliwa lub smalec
Krem mizeriowy:
1 ogórek
Sól
Kwaśna śmietana (około 200 g)
Sok z cytryny (do smaku)
Miód (do smaku)
Koperek
Pesto koperkowe:
2 duże pęczki świeżego koperku
1/2 szklanki oleju lnianego
1/4 szklanki migdałów blanszowanych
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki startego sera bursztyn lub dziugas
Sok z cytryny
Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Kotleta schabowego umieść w misce z mlekiem i plastrami cebuli. Odstaw do lodówki na około 8 godzin, aby się zamarynował.
Drobno posiekaj ogórka, a następnie posól i odstaw na 5 minut, aby puścił wodę. Po 5 minutach wyciśnij z ogórka nadmiar wody.
W misce połącz ogórka z kwaśną śmietaną, odrobiną soku z cytryny, solą i miodem. Dobrze wymieszaj.
W blenderze umieść posiekany koperek, olej lniany, migdały, czosnek, starty ser, sok z cytryny, sól i pieprz.
Blenduj wszystko, aż uzyskasz gładką konsystencję. Możesz dodać więcej oleju, jeśli pesto będzie zbyt gęste.
Kotleta wyjmij z mleka, osusz, przypraw solą i pieprzem, a następnie panieruj w bułce tartej.
Na rozgrzanej patelni z oliwą lub smalcem smaż kotleta na złoty kolor z obu stron (około 4-5 minut z każdej strony).