Siekana kanapka z wiosenną pastą jajeczną

Szybka, łatwa i pyszna kanapka z wiosenną pastą jajeczną, to idealna propozycja na lekkie śniadanie czy przekąskę. A jeżeli macie pod ręką dobre sardynki w oliwie, to wrzućcie je na górę! Czerwony kawior z pstrąga też będzie świetnym dodatkiem, który nada całości elegancji.


Składniki:

Na pastę jajeczną:

  • 3 jajka (ugotowane na twardo)

  • 4 korniszony (drobno pokrojone)

  • 1 awokado

  • 1-2 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • Koperek

  • Sok z cytryny

  • Sól i pieprz

Dodatki:

  • Sardynki w oliwie (opcjonalnie)

  • Czerwony kawior z pstrąga

  • Zest z cytryny

  • Szczypiorek

 

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj jajka na twardo (około 10 minut), a następnie ostudź je pod zimną wodą i obierz.

  2. W misce rozgnieć jajka widelcem. Dodaj pokrojone korniszony, rozgniecione awokado, majonez, musztardę Dijon, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.

  3. Na ulubionym pieczywie (np. chlebie na zakwasie, tostach czy bułkach) rozłóż równomiernie pastę jajeczną.

  4. Na wierzchu możesz dodać sardynki w oliwie, jeśli je masz, oraz kawior z pstrąga. Posyp kanapki świeżym szczypiorkiem i startą skórką z cytryny dla dodatkowego aromatu.

Previous
Previous

Schabowy w bułce z kremem mizeriowym i pesto koperkowym

Next
Next

Placek ziemniaczany z wędzonym pstrągiem