Placek ziemniaczany z wędzonym pstrągiem
Kto powiedział, że ziemniaki są tylko na zimę? Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, ten placek idealnie komponuje się z wiosennymi dodatkami a najlepiej z wędzonym pstrągiem i kawiorem.
Składniki:
Na placki ziemniaczane:
4-5 ziemniaków (średniej wielkości)
1 łyżka mąki (możesz użyć pszennej lub ziemniaczanej)
1 jajko
Sól (do smaku)
Opcjonalnie: tarta cebula (dla bardziej wilgotnej struktury)
Na marynowaną cebulę:
1 czerwona cebula (pokrojona w cienkie plasterki)
Nasiona gorczycy (1 łyżeczka)
Suszony czosnek (1/2 łyżeczki)
Kawałek świeżego kopru
Sól
Pieprz
Ocet jabłowy (około 100 ml)
Na wierzch:
Kwaśna śmietana lub creme fraiche
Skórka z limonki (starta)
Tarty chrzan
Sok z limonki
Świeża pietruszka
Świeży koperek
Kawior z pstrąga tęczowego
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj pokrojoną czerwoną cebulę z solą, pieprzem, nasionami gorczycy, suszonym czosnkiem i świeżym koperkiem. Dodaj ocet jabłowy i dobrze wymieszaj. Odstaw na co najmniej 30 minut, aby się zamarynowała.
Obierz i zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych i małych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
W dużej misce połącz starte ziemniaki z mąką, jajkiem i solą. Jeśli chcesz, dodaj tartą cebulę dla dodatkowego smaku.
Na rozgrzanej patelni z olejem wlej placek i smaż na złoty kolor z obu stron (około 4-5 minut z każdej strony).
W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę lub creme fraiche z startą skórką z limonki, tartym chrzanem i sokiem z limonki. Dopraw do smaku.
Na usmażone placki nałóż łyżkę sosu, a na wierzch ułóż wędzonego pstrąga. Dodaj marynowaną cebulę oraz posiekaną pietruszkę i koperek. Na wierzch dodaj kawior z pstrąga.