Placek ziemniaczany z wędzonym pstrągiem

Kto powiedział, że ziemniaki są tylko na zimę? Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, ten placek idealnie komponuje się z wiosennymi dodatkami a najlepiej z wędzonym pstrągiem i kawiorem.


Składniki:

Na placki ziemniaczane:

  • 4-5 ziemniaków (średniej wielkości)

  • 1 łyżka mąki (możesz użyć pszennej lub ziemniaczanej)

  • 1 jajko

  • Sól (do smaku)

  • Opcjonalnie: tarta cebula (dla bardziej wilgotnej struktury)

Na marynowaną cebulę:

  • 1 czerwona cebula (pokrojona w cienkie plasterki)

  • Nasiona gorczycy (1 łyżeczka)

  • Suszony czosnek (1/2 łyżeczki)

  • Kawałek świeżego kopru

  • Sól

  • Pieprz

  • Ocet jabłowy (około 100 ml)

Na wierzch:

  • Kwaśna śmietana lub creme fraiche

  • Skórka z limonki (starta)

  • Tarty chrzan

  • Sok z limonki

  • Świeża pietruszka

  • Świeży koperek

  • Kawior z pstrąga tęczowego

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj pokrojoną czerwoną cebulę z solą, pieprzem, nasionami gorczycy, suszonym czosnkiem i świeżym koperkiem. Dodaj ocet jabłowy i dobrze wymieszaj. Odstaw na co najmniej 30 minut, aby się zamarynowała.

  2. Obierz i zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych i małych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.

  3. W dużej misce połącz starte ziemniaki z mąką, jajkiem i solą. Jeśli chcesz, dodaj tartą cebulę dla dodatkowego smaku.

  4. Na rozgrzanej patelni z olejem wlej placek i smaż na złoty kolor z obu stron (około 4-5 minut z każdej strony).

  5. W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę lub creme fraiche z startą skórką z limonki, tartym chrzanem i sokiem z limonki. Dopraw do smaku.

  6. Na usmażone placki nałóż łyżkę sosu, a na wierzch ułóż wędzonego pstrąga. Dodaj marynowaną cebulę oraz posiekaną pietruszkę i koperek. Na wierzch dodaj kawior z pstrąga.

Previous
Previous

Siekana kanapka z wiosenną pastą jajeczną

Next
Next

Grzybowy Mac and cheese