Grzybowy Mac and cheese

Jeśli myślicie, że klasyczne mac & cheese nie może zaskoczyć, to czas na Mac rewolucję! Na przełamanie tym razem przygotowałem je ze smardzami, wyjątkowymi grzybami, pełnymi głębokiego smaku umami.


Składniki:

Na Mac & Cheese:

  • 1 kg smardzy (lub innych grzybów, np. borowików)

  • 2-3 łyżki masła

  • Sól i pieprz do smaku

  • 1-2 łyżki marynowanego chili kalabryjskiego (lub innego)

  • 4-5 szklanek mleka

  • Kilka liści świeżej szałwii

  • 250 g makaronu (np. elbow macaroni lub penne)

  • 150 g sera Assiago (lub innego kremowego sera)

  • 150 g sera Caciotto (lub innego delikatnego sera)

Na posypkę:

  • 100 g salami pepperoni (pokrojone w cienkie plastry)

  • 1-2 kromki starego chleba lub bułki (pokruszone na bułkę tartą)

  • Świeża natka pietruszki (posiekana)

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Na żeliwnej patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojone smardze i smaż na średnim ogniu, aż staną się złociste i miękkie (około 5-7 minut). Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie zdejmij je z patelni.

  2. Na tej samej patelni dodaj marynowane chili kalabryjskie i kilka szklanek mleka. Wrzucić świeżą szałwię i doprowadź do wrzenia. Włóż makaron do gotującego się mleka i gotuj, aż będzie miękki i mleko zredukuje się do sosu (około 10-15 minut).

  3. Kiedy makaron jest gotowy, dodaj do patelni wcześniej usmażone grzyby oraz pokrojone sery Assiago i Caciotto. Mieszaj całość, aż sery się rozpuszczą i stworzą kremowy sos.

  4. Na osobnej patelni podsmaż salami pepperoni, aż stanie się chrupiące. Na tej samej patelni możesz również delikatnie zrumienić pokruszony chleb lub bułkę na złoty kolor.

  5. Przełóż Mac & Cheese na talerze, posyp chrupiącym salami, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki.

Previous
Previous

Placek ziemniaczany z wędzonym pstrągiem

Next
Next

Wołowina po burgundzku