Grzybowy Mac and cheese
Jeśli myślicie, że klasyczne mac & cheese nie może zaskoczyć, to czas na Mac rewolucję! Na przełamanie tym razem przygotowałem je ze smardzami, wyjątkowymi grzybami, pełnymi głębokiego smaku umami.
Składniki:
Na Mac & Cheese:
1 kg smardzy (lub innych grzybów, np. borowików)
2-3 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki marynowanego chili kalabryjskiego (lub innego)
4-5 szklanek mleka
Kilka liści świeżej szałwii
250 g makaronu (np. elbow macaroni lub penne)
150 g sera Assiago (lub innego kremowego sera)
150 g sera Caciotto (lub innego delikatnego sera)
Na posypkę:
100 g salami pepperoni (pokrojone w cienkie plastry)
1-2 kromki starego chleba lub bułki (pokruszone na bułkę tartą)
Świeża natka pietruszki (posiekana)
2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Na żeliwnej patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojone smardze i smaż na średnim ogniu, aż staną się złociste i miękkie (około 5-7 minut). Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie zdejmij je z patelni.
Na tej samej patelni dodaj marynowane chili kalabryjskie i kilka szklanek mleka. Wrzucić świeżą szałwię i doprowadź do wrzenia. Włóż makaron do gotującego się mleka i gotuj, aż będzie miękki i mleko zredukuje się do sosu (około 10-15 minut).
Kiedy makaron jest gotowy, dodaj do patelni wcześniej usmażone grzyby oraz pokrojone sery Assiago i Caciotto. Mieszaj całość, aż sery się rozpuszczą i stworzą kremowy sos.
Na osobnej patelni podsmaż salami pepperoni, aż stanie się chrupiące. Na tej samej patelni możesz również delikatnie zrumienić pokruszony chleb lub bułkę na złoty kolor.
Przełóż Mac & Cheese na talerze, posyp chrupiącym salami, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki.