Gazpacho z gorącym mlekiem

Zimne gazpacho z gorącym mlekiem? Nie ma potrzeby łapać się za głowę. To świetny kontrast smaków na upalne, letnie dni, gdy szukasz orzeźwienia, a jednocześnie chcesz poczuć się przytulnie.


Składniki:

Na gazpacho:

  • 3 rodzaje najsłodszych pomidorów (świeżych, najlepiej)

  • Kawałek czerwonej cebuli (około 1/4)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 świeżego ogórka

  • Kromka starego, dobrego chleba

  • 2 łyżki różowego octu balsamicznego

  • Sól do smaku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • Lód

  • Woda (opcjonalnie, do rozrzedzenia)

Na posypkę:

  • Garść świeżej bazylii

  • Kawałek czerstwej brioszki lub ulubionego chleba, upieczonego na chrupiąco

Na oliwę szczypiorkową:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • Kawałek szczypiorku

Na gorące mleko:

  • 1 szklanka mleka migdałowego (barista) do spienienia

 

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze umieść pomidory, cebulę, czosnek, ogórek, kromkę chleba, ocet balsamiczny, sól, oliwę z oliwek i kilka kostek lodu. Miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. W razie potrzeby dodaj trochę wody, aby rozrzedzić gazpacho.

  2. W blenderze zmiksuj oliwę z oliwek ze szczypiorkiem, aż uzyskasz jednolitą masę. Przelej do małego garnka i delikatnie podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie przefiltruj przez sitko, aby pozbyć się kawałków szczypiorku, i schłódź.

  3. W blenderze zmiksuj bazylię z czerstwą brioszką lub ulubionym chlebem, aby uzyskać chrupiącą posypkę.

  4. W rondelku podgrzej mleko migdałowe, a następnie spień je za pomocą spieniacza lub miksera.

  5. W miseczkach wlej schłodzone gazpacho, a następnie delikatnie wlej gorące spienione mleko na wierzch. Posyp chrupiącą posypką z bazylii i brioszki oraz skrop oliwą szczypiorkową.

Previous
Previous

Kluski z dyni piżmowej

Next
Next

Pot-au-Feu