Pot-au-Feu

Pot-au-Feu to symbol miłości, który na salony przywrócił film “Bulion i inne namiętności”. Przez lata ten niezwykły wywar królował na wielu stołach, także u mnie w domu!


Składniki:

  • 1 kg wołowiny na rosół (łopatka, szponder lub goleń)

  • Kawałek kości wołowej

  • 2-4 marchewki, obrane i pokrojone

  • 1 rzepa, obrana i pokrojona

  • 1 por, pokrojony

  • 1 koper włoski, pokrojony

  • 1 duża cebula, nakłuta goździkami

  • 1 seler, pokrojony

  • 3 ząbki czosnku, obrane

  • Bouquet Garni (rozmaryn, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki)

  • 2-3 litry wody

  • 8 goździków

  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wołowinę umieść w naczyniu do zapiekania i zapiekaj przez około 20-30 minut, aż lekko się zrumieni.Po zapieczeniu, przenieś wołowinę do dużego garnka.

  2. Dodaj kość wołową, obrane warzywa (marchewki, rzepę, por, koper włoski, cebulę, seler) oraz czosnek. Umieść bouquet garni w garnku.Zalej całość zimną wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.

  3. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie, a bulion nabierze głębokiego smaku.

  4. W trakcie gotowania usuwaj szumowiny, które mogą się zbierać na powierzchni. Po ugotowaniu dopraw bulion solą i pieprzem do smaku.

Previous
Previous

Gazpacho z gorącym mlekiem

Next
Next

Śniadaniowe burrito