Pot-au-Feu
Pot-au-Feu to symbol miłości, który na salony przywrócił film “Bulion i inne namiętności”. Przez lata ten niezwykły wywar królował na wielu stołach, także u mnie w domu!
Składniki:
1 kg wołowiny na rosół (łopatka, szponder lub goleń)
Kawałek kości wołowej
2-4 marchewki, obrane i pokrojone
1 rzepa, obrana i pokrojona
1 por, pokrojony
1 koper włoski, pokrojony
1 duża cebula, nakłuta goździkami
1 seler, pokrojony
3 ząbki czosnku, obrane
Bouquet Garni (rozmaryn, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki)
2-3 litry wody
8 goździków
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wołowinę umieść w naczyniu do zapiekania i zapiekaj przez około 20-30 minut, aż lekko się zrumieni.Po zapieczeniu, przenieś wołowinę do dużego garnka.
Dodaj kość wołową, obrane warzywa (marchewki, rzepę, por, koper włoski, cebulę, seler) oraz czosnek. Umieść bouquet garni w garnku.Zalej całość zimną wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.
Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie, a bulion nabierze głębokiego smaku.
W trakcie gotowania usuwaj szumowiny, które mogą się zbierać na powierzchni. Po ugotowaniu dopraw bulion solą i pieprzem do smaku.