Kluski z dyni piżmowej

Dyniowa baza, kremowy sos z gorgonzoli i słodka gruszka, tworzą komfortowe danie na jesienny, dyniowy sezon. Albo na czas pożegnania się z pomidorami.



Składniki:

Na kluski:

  • 1/2 dyni piżmowej

  • Mąka (około 200 g, w zależności od wilgotności dyni)

  • Oliwa z oliwek (około 2 łyżki)

  • Sól (do smaku)

Na sos:

  • 50 g masła

  • 100 g gorgonzoli

  • Woda z makaronu (z około 1/2 szklanki)

  • 100 g tartych, zamrożonych gruszek

  • 50 g pecorino romano (starty)

Na wierzch:

  • Garść orzechów pekan (posiekanych)

  • 1 świeża gruszka (pokrojona w plastry)

  • Straciatella (około 100 g)

  • Świeża mięta (kilka listków)

  • Pieprz (do smaku)

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj dynię w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odsącz i przestudź. Zblenduj ją na gładkie puree.

  2. W misce wymieszaj puree z dyni z mąką, oliwą i solą, aż uzyskasz elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk.

  3. Uformuj kluski i gotuj je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odsącz.

  4. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj gorgonzolę. Mieszaj, aż ser się rozpuści.

  5. Dodaj wodę z makaronu oraz tartą gruszkę, a następnie gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

  6. Na koniec dodaj starty pecorino romano i wymieszaj, aż się połączy.

  7. Na talerzach ułóż kluski, polej je sosem gorgonzolowym.

  8. Na wierzch dodaj pokrojoną gruszkę, posiekane orzechy pekan, straciatellę, listki mięty oraz dopraw pieprzem.

Previous
Previous

Zielona pasta

Next
Next

Gazpacho z gorącym mlekiem