Kluski z dyni piżmowej
Dyniowa baza, kremowy sos z gorgonzoli i słodka gruszka, tworzą komfortowe danie na jesienny, dyniowy sezon. Albo na czas pożegnania się z pomidorami.
Składniki:
Na kluski:
1/2 dyni piżmowej
Mąka (około 200 g, w zależności od wilgotności dyni)
Oliwa z oliwek (około 2 łyżki)
Sól (do smaku)
Na sos:
50 g masła
100 g gorgonzoli
Woda z makaronu (z około 1/2 szklanki)
100 g tartych, zamrożonych gruszek
50 g pecorino romano (starty)
Na wierzch:
Garść orzechów pekan (posiekanych)
1 świeża gruszka (pokrojona w plastry)
Straciatella (około 100 g)
Świeża mięta (kilka listków)
Pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Ugotuj dynię w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odsącz i przestudź. Zblenduj ją na gładkie puree.
W misce wymieszaj puree z dyni z mąką, oliwą i solą, aż uzyskasz elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Uformuj kluski i gotuj je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odsącz.
W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj gorgonzolę. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
Dodaj wodę z makaronu oraz tartą gruszkę, a następnie gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodaj starty pecorino romano i wymieszaj, aż się połączy.
Na talerzach ułóż kluski, polej je sosem gorgonzolowym.
Na wierzch dodaj pokrojoną gruszkę, posiekane orzechy pekan, straciatellę, listki mięty oraz dopraw pieprzem.