Zielona pasta

Ta pasta to idealny sposób na wykorzystanie świeżych ziół i warzyw, które czekają na swój czas. Zawsze warto jeść dużo zielonego. Szpinak, jarmuż, groszek, najpiękniejsza wyliczanka lata.


Składniki:

Na zieloną pastę:

  • 1 szklanka jarmużu (bez łodyg)

  • 1 szklanka świeżego szpinaku

  • 1/2 szklanki świeżej mięty (liście)

  • 1 szklanka mrożonego groszku

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g sera koziego (opcjonalnie)

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • Sól do smaku

  • 4-5 kostek lodu

  • Sok z 1/2 cytryny

Na pan grattato:

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Szczypta soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze umieść jarmuż, szpinak, miętę, groszek, czosnek, ser kozi, oliwę, sól, kostki lodu i sok z cytryny.

  2. Blenduj wszystko na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub soli do smaku.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj bułkę tartą i smaż, aż stanie się złocista i chrupiąca. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Ugotuj ulubiony makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu, wymieszaj makaron z zieloną pastą.

  5. Podawaj z pan grattato na wierzchu dla dodatkowej chrupkości.

Previous
Previous

Jagodzianki z kozim serem

Next
Next

Kluski z dyni piżmowej