Zielona pasta
Ta pasta to idealny sposób na wykorzystanie świeżych ziół i warzyw, które czekają na swój czas. Zawsze warto jeść dużo zielonego. Szpinak, jarmuż, groszek, najpiękniejsza wyliczanka lata.
Składniki:
Na zieloną pastę:
1 szklanka jarmużu (bez łodyg)
1 szklanka świeżego szpinaku
1/2 szklanki świeżej mięty (liście)
1 szklanka mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
50 g sera koziego (opcjonalnie)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sól do smaku
4-5 kostek lodu
Sok z 1/2 cytryny
Na pan grattato:
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
W blenderze umieść jarmuż, szpinak, miętę, groszek, czosnek, ser kozi, oliwę, sól, kostki lodu i sok z cytryny.
Blenduj wszystko na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub soli do smaku.
Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj bułkę tartą i smaż, aż stanie się złocista i chrupiąca. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj ulubiony makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu, wymieszaj makaron z zieloną pastą.
Podawaj z pan grattato na wierzchu dla dodatkowej chrupkości.